Aktuelno
aktuelno/26.09.2022.

Panel "Kultura i nacionalna trauma"

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay

 

Veliki panel pod nazivom "Kultura i nacionalna trauma", u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) održaće se u utorak 27. septembra u 19 časova u Domu omladine Beograda.

Ovo je prvi u nizu javnih panela koje će Zaprokul organizovati u narednom periodu, a koji su namenjeni široj publici. Imajući u vidu značaj teorijskog promišljanja nacionalnog identiteta predstavićemo ugledne autore iz različitih oblasti sa namerom da kroz razgovor osvetlimo kulturne refleksije naših kolektivnih trauma.

Zavod za pruočavanje kulturnog razvitka, izdavač časopisa Kultura, pokreće javni dijalog o pitanju kulture i nacionalne traume, izuzetno važnoj temi za našu kulturu i kulturnu politiku koja je predstavljena u jednom od izdanja ovog časopisa.

,,Teorija kulturne traume od posebnog je značaja za razumevanje naše kulture. Nema prevazilaženja traume – iza koje uvek stoji neko pretrpljeno zlo – bez suočavanja s njom, bez slobodne rasprave o njoj i njenog umetničkog uobličenja", uvodna je reč glavne urednice dr Slađane Ilić u tematu časopisa Kultura posvećenom ovom pitanju.

Na panelu će učestvovati autori tekstova u ovom tematu, kao i širi krug sagovornika iz različitih oblasti nauke i umetnosti. Očekujemo da će temat, kao i javni dijalog njime pokrenut, biti važan korak u aktivnijem odnosu naše kulture, ali i države, prema osvešćivanju naših kolektvnih trauma, pa i stvaralački lekovitom suočavanju sa njima.

Program se realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda i Muzejom žrtava genocida.


PROČITAJTE I:

SPOMENIČKO NASLEĐE ULICE KNEZA MILOŠA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.