Aktuelno
aktuelno/3.03.2020.

Otvoreni podaci i kako ih koristiti

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Priredila: Lela MilivojevićRadionica posvećena otvorenim podacima biće održana u ponedeljak, 9. marta u Beogradu s ciljem da se što više ljudi edukuje kako bi koristili i delili te podatke u otvorenom formatu, a na konkretnom primeru zagađenja vazduha.

Radionicu organizuje udruženje SisterAnalyst u partnerstvu sa inicijativom Open Heroines - vidljivom platformom za žene kako bi izrazile svoje misli, ideje i kritike. Radionica koja traje od 17 do 20 časova,  biće održana u prostorijama asocijacije AFA u Gospodar Jovanovoj 2.

Događaj je besplatan, ali je potrebno da se registrujete i popunite obrazac

Kako objašnjavaju organizatori, cilj je potpuna demokratizacija otvorenih podataka. Smatramo da portali sa otvorenim podacima ne bi trebalo da se fokusiraju samo na pružanje podataka, već bi trebalo da služe kao platforme koje skupljaju otvorena i raspoloživa znanja i dodatno pružaju obrazovne resurse koji obogaćuju potencijal dostupnih podataka.

Učesnici radionice biće upoznati sa različitim načinima pristupa otvorenim podacima i moći će da  saznaju koji su neophodni koraci u pripremi podataka za analizu, a sve na primeru rada sa podacima o kvalitetu vazduha što je nedavno izazvalo velike polemike u javnosti.

Polaznici će takođe naučiti kako da predstave rezultate na transparentan i privlačan način, kreirajući dinamične dokumente i info grafike. Pored toga, svi učesnici će biti upućeni na platformu sa otvorenim podacima gde mogu da pronađu materijal i nauče dalje kako da naprave besplatan veb sajt.


PROČITAJTE I:

INFORMATIČARI SRBIJE NAJBOLJI NA BALKANU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.