Aktuelno
aktuelno/3.02.2020.

Napoleonov autogram u Beogradu | FOTO

aktuelno
  • Wikimedia Commons
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / BlicIz Francuske, preko Italije, u Beograd je stigao dokument iz 1807. godine sa originalnim potpisom imperatora Napoleona I Bonaparte (1769-1821).

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” dobilo je dokument iz 1807. godine koji je potpisao lično imperator Napoleon! U beogradski Adligat je stigao kao poklon jedne grofice.

Dokument na pergamentu, neuobičajeno velik za to vreme ratova i kriza, dimenzija 54x42,5cm, potpisan je u Palati Fontenblo u Parizu 27. septembra 1807. Njime se iskazuje milost prema dezerteru Aleksandru Bernaru Radelskom osuđenom 1806. na "šesnaest godina nošenja kugle sa okovima i 1.500 franaka kazne", uz obrazloženje "dajemo prednost milosrđu nad strogosti zakona".

Imperator i jedan od najslavnijih vojskovođa u istoriji potpisao se samo sa "Napoleon", a uz njegov stoje još tri potpisa. Najznačajniji je onaj nadkancelara Francuske imperije, Žan-Žak Režija de Kambaseresa (1753 - 1824), vojvode od Parme, predsednika komisije za pomilovanje i jednog od autora Napoleonovog zakonika za koji je i sam Bonaparta izjavio: "Slavu mojih 40 pobeda pomračiće jedan Vaterlo, ali slavu moga zakonika ništa neće zaseniti". Ostali potpisnici su tadašnji francuski ministar pravde, senator i vojvoda Klod Ambroaz Renjije (1746 - 1814) i državni sekretar, vojvoda i jedan od najbližih Napoleonovih saradnika Ig Bernar Mare (1763 - 1839).

Dokument koji je potpisan u Palati Fonteblo u Parizu 27. septembra 1807. godine /Foto: „Adligat”

- Ono što me je posebno fasciniralo kod ovog dokumenta jeste to što je zarobljenik slovenskog porekla, iz posebne jedinice francuske vojske koja je formirana od bivših zarobljenika i stanovnika osvojenih teritorija. Zatim, to je svedočanstvo o neprikosnovenom pravnom uređenju Francuske imperije: jedan običan dezerter prošao je komplikovane sudske procese, a na kraju, da bi bio pomilovan, odobrenje je moralo da potpiše troje visokih državnih činovnika i sam imperator! - izjavila je Gorica Lazić, potpredsednica Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" pri kojem su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, prenosi Blic.

Dokument će već od ponedeljka biti u stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja, otvorenoj za javnost.

- U našoj redovnoj turi već planiramo da istaknemo i vezu Napoleona sa Srbijom, koja je višestruka i kompleksna. Napoloenova osvajanja i diplomatske akcije uveliko su se odražavala na Prvi srpski ustanak. Poznata je tvrdnja da se divio Karađorđu, kojeg je smatrao najboljim vojskovođom na svetu, a srpske vojskovođe su mu, na neki način, okončale karijeru: od 37 ruskih generala koji su učestvovali u Borodinskoj bici, čak desetorica su bili Srbi ili srpskog porekla - ističe Viktor Lazić, predsednik "Adligata".

Dokument sa Napoleonovim potpisom stigao je do Srbije posredstvom četiri zemlje: Italije, Francuske, Nemačke i SAD, kao poklon grofice koja je želela da ostane anonimna.

- Reč je o dugogodišnjoj prijateljici iz Francuske, koja je kupila ovaj dokument specijalno za naš muzej. Dogovor smo napravili u Parmi, tokom posete Muzeju Marije Lujze (druge Napoleonove supruge), dokument je nabavljen u Nemačkoj, a potom je poslat u SAD na utvrđivanje autentičnosti. U svemu su pomogle i naše diplomate - izjavio je Viktor Lazić za Blic.

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

ARHEOLOŠKA MAFIJA PLJAČKA BAŠTINU SRBIJE
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.