Aktuelno
aktuelno/7.09.2019.

KIC Srbije u Parizu: Smenjen Lale Pavlović

aktuelno
  • KIC Srbije
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: KIC Pariz / Milstan / WikipediaDirektor Kulturnog centra Srbije (KIC) u Parizu Radoslav – Lale Pavlović neće više obavljati ovu funkciju, potvrdio je Pavlović za naš magazin.

Iako njegovo ime još stoji na sajtu Kulturnog centra Srbije u Parizu od 8. septembra on neće obavljati ovu funkciju, jer tada puni 65 godina i kako za naš magazin kaže “po sili zakona ide u penziju”.

Foto: Milstan / Wikipedia

- Mesto direktora KIC u Parizu po pravilu zauzima ministar savetnik (jedna od titula u ambasadi jer po propisima KIC je deo ambasade) i to su činovnici, kao što sam i ja bio činovnik. 8. septembra 2019 punim 65 godina i po sili zakona mora se ići u penziju. Sa funkcionerima je drugačije (predsednik republike, ambasadori itd..) i njihov rad nije limitiran godinama starosti već im po davnom leks specijalisu daje mogućnost delovanja i u tzv. poznim godinama na mestima gde je iskustvo na ceni, kaže Pavlović za Kaleidoskop media.

Prema nezvaničnim informacijama koje su objavile “Vesti”, Pavloviću je pri kraju godišnjeg odmora poručeno da ne treba da se vraća u francusku prestonicu jer mu se priprema rešenje za penziju. Na njegovu primedbu da nema dovoljno radnog staža odgovoreno mu je da ispunjava uslove za starosnu. Tu je stavljena tačka na javnu funkciju dramskog pisca i često osporavanog direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Pre nego što je imenovan na čelnu poziciju jedne od svega dve srpske institucije ovakvog profila u svetu (druga je u Pekingu), Pavlović je bio savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Poznato je da se Nikolić pre odlaska sa mesta predsednika potrudio da dobro uhlebi svoje saradnike.

Kulturni centar u Parizu je san brojnih diplomata i ljudi iz sveta kulture jer podrazumeva život u centru Grada svetlosti, dobru deviznu platu za mali obim posla.

Radoslav Lale Pavlović ostaće upamćen po brojnim aferama koje su se dogodile upravo u Kulturnom centru Srbije u Parizu za vreme njegovog mandata.

Od mnogih afera koje su ga pratile, medijski su najviše bile propraćene one vezane upravo za KCS u Parizu.

Direktor Centra se umalo potukao sa ambasadorom

Podsetimo, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu i pre godinu i po dana našao se u žiži javnosti, takođe u negativnom kontekstu.

Kako se pisalo u aprilu 2018, Pavlović već duže vreme ima lošu saradnju sa ondašnjim ambasadorom Srbije Rajkom Ristićem, a netrpeljivost je kulminirala kada je u svađi Pavlović prevrnuo radni sto jer mu je ovaj, preneli su mediji, opsovao majku.

Zbog tih dešavanja između srpskih predstavnika u Francuskoj, Kulturni centar je bio jedno vreme zatvoren, a zbog sramote koju nanose zemlji koju predstavljaju, odlučeno je da obojica budu povučeni i vraćeni u Srbiju, što se očigledno nije desilo.

Skandal u izlogu KIC Srbije u Parizu

Potom je usledio skandal sa izložbom, kada se u izlogu KIC u centru Pariza, u blizini čuvenog Bobura, pojavila skulptura Diznijevih junaka, Mikija i Paje, u pozi koja direktno aludira na seksualne odnose. Brojni Srbi u Francuskoj ogorčeno su odreagovali na skulpturu, dok je Pavlović poručio da nije do njega i da je to izložba koja je dobila „zeleno svetlo Ministarstva kulture, te da se beleži velika posećenost“.

Foto: KIC Srbije

Sramne igre u KC Srbije u Parizu

Vrhunac je usledio u martu ove godine kada je Pavlović odlučio da se crteži Biljane Vilimon, izložene u okviru izložbe „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“, urolaju za vreme tribine i koktela koji je priređen oficirima brojnih zemalja, između ostalih i članica NATO, o čemu je naš magazin prvi pisao.

Nedavno preminuli akademik, čuveni slikar Vladimir Veličković, čije delo zbog gabarita tada nije pomereno tada je izjavio da je „zgrožen, zgranut, šokiran i osramoćen“. Kao i veći deo javnosti i Veličković je tada postavio pitanje „ko je nalogodavac te odvratne cenzorske akcije“?

Na kraju je sve zabašureno uz objašnjenje da je to učinjeno u koordinaciji srpske ambasade i KIC.

Foto: Nataša Pejin / Platna Biljane Vilimon koja su urolana

Ni odlazak visokih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića i Ivice Tončeva u vanrednu kontrolu KIC nije dovela do smene Pavlovića.

Iako Pavlović tvrdi da sa mesta direktora odlazi po sili zakona kao penzioner očigledno je pronađen modus da bude uklonjen sa ove prestižne funkcije.

Idealna lokacija Kulturnog centra Srbije u Parizu

Zgrada KIC-a nalazi se na idelnom mestu u Parizu, u središtu pešačke zone u ulici San Martin, preko puta jednog od najvećih svetskih muzeja savremene umetnosti "Žorž Pompidu". Kao državna institucija, KIC ima zadatak da stranu javnost upoznaje sa političkim, kulturnim, naučnim i ostalim sadržajima, kao i našom baštinom i aktuelnim stvaralačkim dostignućima, u cilju afirmacije i ugleda zemlje u svetu. 


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.