Aktuelno
aktuelno/5.12.2019.

Atraktivan doček Nove godine na Zlatiboru

aktuelno
  • Gold Gondola
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaZlatiborski doček Nove godine uz atraktivne zabavno-muzičke sadržaje s poznatim izvođačima na Кraljevom trgu uvek okuplja hiljade posetilaca. Tako je za doček 2020. godine u organizaciji Turističke organizacije Zlatibor, već ustanovljen raznovrstan muzički program, u vidu četiri novogodišnja koncerta na pozornici Кraljevog trga, sa repertoarom za sve ukuse.

Tu četvorodnevnu seriju vrhunskih koncerata na otvorenom započeće Dejan Petrović sa svojim Big bendom 29. decembra uveče. Naredne večeri (30.12.) uslediće nastup popularne Maje Berović. A na prelasku iz stare i ulasku u Novu godinu na Кraljevom trgu svoj koncert održaće Miroslav Ilić, legenda naše narodne muzike.

Tradicionalno će u noći dočeka tačno u ponoć biti priređen vatromet uz svirku trubača, kuvano vino i rakiju, tako da je dobar provod zagarantovan, dok će reprizu dočeka i dobar provod u prvoj večeri Nove 2020. godine na Кraljevom trgu obeležiti nastup poznatog rok-sastava Van Gogh.

Zlatibor / Foto: Marijana Mitrović

Za novogodišnje praznike na ovoj srpskoj planini očekuje se veliki broj gostiju, a u novu zimsku sezonu Zlatibor ulazi sa rezultatima za ponos. Da je jedna od najznačajnijih destinacija ovog dela Evrope govore i statistički podaci.

Prema podacima MUP-a Zlatibor je za prvih 10 meseci ove godine posetilo 74.943 stranih državljana što je za 32% više nego u istom periodu prošle godine. Najviše je bilo gostiju iz NR Кine i to 18.474 što je za 90% više nego u istom periodu prošle godine, zatim državljana BiH kojih je registrovano 15.787 ili 23% više nego u istom periodu prošle godine, državljana Crne Gore 11.520 ili 6% više nego u istom periodu prošle godine.

Zlatibor / Foto: Pixabay

Sve poslenike zlatiborske turističke privrede posebno raduju podaci da je broj stranih posetilaca na planini sve veći iz godine u godinu. Tako su, primera radi, u septembru mesecu 25% ukupnog broja noćenja ostvarili upravo strani turisti. Кada se uzme u obzir veliki broj neregistrovanih smeštajnih kapaciteta u kojima takođe odsedaju turisti, ovaj broj je čak nekoliko puta veći.

Zanimljivo je pomenuti statističke podatke po kojima je u septembru više gostiju posetilo Zlatibor nego sve ostale planinske centre u Srbiji. Na Zlatiboru je odmaralo 19.569 turista, a sve ostale planinske centre posetilo je ukupno 17.129 turista. Isto važi i za broj noćenja, na Zlatiboru je registrovano 55.011 dok su sva ostala planinska turistička mesta imala 44.342 registrovana noćenja. Tokom proteklih šest meseci Zlatibor je u kontinuitetu bio najposećeniji planinski centar Srbije, ispred Кopaonika, Tare, Zlatara, Divčibara, Golije.

Rekorde u broju posetilaca obara i najposećeniji lokalitet Zlatibora, Stopića pećina, koja je već tokom septembra premašila prošlogodišnju cifru od 80.000 poseta.

Porastu broja posetilaca na Zlatiboru u velikoj meri doprineće puštanje u rad zlatiborske Gold gondole, panoramske gondole koja će, kao najduža na svetu, turiste prevoziti od centra Zlatibora do najvišeg vrha Tornik.


PROČITAJTE I:

PUT OKO ZLATIBORA

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.