Aktuelno
aktuelno/16.06.2021.

70. rođendan Francuskog instituta u Srbiji

aktuelno
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U ponedeljak, 21. juna biće održana proslava 70. rođendana Francuskog insituta u Srbiji, u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. Proslava će biti otvorena u 14 časova ispred zgrade Instituta, u prisustvu Maje Gojković, ministarke kulture Srbije, Žan-Luja Falkonija, ambasadora Francuske u Srbiji, Manuela Buara, direktora Francuskog instituta u Srbiji, umetnika i studenata koji će svedočiti o svom odnosu sa Francuskom i Francuskim institutom u Srbiji.

Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji, ovim povodom je izjavio: "Želimo da 21. juna sa svima u Srbiji podelimo trenutak radosti i veselja. Ispred naše zgrade u Beogradu, naši saradnici, umetnici, prikazaće uživo deo svog stvaralaštva. Nakon teškog perioda pandemije, želimo da pokažemo snagu naše energije, našu sposobnost i želju da okupimo ljude i podelimo zadovoljstvo stvaranja i osmišljavanja".

Popodnevni program će od 14:30 do 18 časova obeležiti umetnički nastupi, kulinarska i vinska iznenađenja, besplatni testovi nivoa francuskog jezika, informacije o kursevima francuskog i studiranju u Francuskoj. Ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj DJ Gringo će predstaviti savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea demonstriraće svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija štampaće i prodavati majice „70 godina", a grupe Balkan Fury i Stanica Servis za savremeni ples će izvoditi savremeni i hip hop ples.

Završetak i zatvaranje manifestacije zakazani su za 18 časova uz nastup francuske plesne trupe Sine Qua Non Art, u izlozima Francuskog instituta u Srbiji. Njeni osnivači, koreografi Kristof Beranžer i Žonatan Pranlas-Dekur borave u Beogradu tokom juna i rade sa studentima Instituta za umetničku igru. U izlozima Francuskog instituta, u Knez Mihailovoj ulici, 21. juna svojim nastupom uveličaće obeležavanje 70. godišnjice Francuskog instituta u Srbiji.

Francuski institut u Srbiji je sastavni de svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta i njegova misija je da održava stare i gradi nove puteve svestrane saradnje između Francuske i Srbije. Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, Francuski institut danas ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Ostvaruje projekte (samostalno ili u partnerstvu) iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja,  a takođe je posvećen mladima i njihovoj mobilnosti, kulturnim i društvenim inovacijama, organizovanju debata o mnogim značajnim savremenim temama (održivi razvoj, društvena i teritorijalna povezanost, lažne vesti, pitanja rodne ravnopravnosti...).


PROČITAJTE I:

"AMERIČKA UTOPIJA" DEJVIDA BIRNA NA BELDOKSU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.